Wat is ‘Voice’, Amazon Alexa, Google Home en Apple Homepod?
--
Voice? Nee, niet de Voice of Holland. Het gaat hier over de praatpalen van Amazon, Apple en Google. Het zijn staande speakers die men in de huiskamer of keuken zet en mee praat. Vandaar ‘Voice”. Prijs is tussen de € 50 tot € 350. In Nederland zijn ze nog niet verkrijgbaar. Binnen 3 jaar is er 16% adoptie bereikt in de VS. Dat zijn zo’n 40 miljoen stuks die in huishoudens staan.
“Hey Google!” “Alexa!” Als je er mee begonnen bent wil je snel niet zonder. De praatpalen worden gebruikt om muziek mee aan te zetten: “Alexa, play Micheal Jackson’s Thriller”. Om je Ikea of Hue lampen aan te doen: “Hey Google, switch on my lights”. Dan wel je eigen nieuws te luisteren of het weer te horen. Zelf doe ik dit al 3 jaar dagelijks. Inclusief m’n tweeling van 4 jaar.
Het verschil met Siri en Google Assistant is dat die alleen via de telefoon of een bijbehorend horloge werken. Het zijn apparaten die men moet aantikken en naar de mond brengt. Met de praatpalen is dat niet zo. Je zet ze neer en wanneer je iets bedenkt om eraan te vragen of te zeggen, dan zeg je dat gewoon. Voor het eerst dat de technologie op het moment van interactie zo goed als niet in beeld of in handen is. Voor mij is dat de essentie van Voice.
Met Voice zit je bij de mensen op schoot. Er zit er geen apparaat meer tussen. Iedereen die een praatpaal thuis heeft staan hoeft maar te praten en er is direct contact elke organisatie of merk die er klaar voor is. Men doet dit terwijl ze lezen, koken, spelen of wat dan ook. Brainstorm mee over wat jij thuis zou willen:
NS: “Alexa, vraag NS of ik mijn trein haal”
KLM: “Hey Google, vraag KLM hoeveel mag ik meenemen naar Parijs”
Unilever: “Alexa, start de Bertolli recepten begeleider”
VGZ: “Hey Google, vraag VGZ hoe vaak ik nog naar de fysio kan”
Funda: “Alexa, vraag funda welke huizen zijn er in de buurt te koop zijn?”
Lidl: ‘Hey Google, wat zijn de Lidl aanbiedingen”
Voice is een natuurlijke ontwikkeling in hoe mensen met organisaties en merken communiceren. Na brochures, web, e-commerce, social is dit de volgende stap. En zoals altijd is het een leer proces. We staan aan het begin.
Waar de markt nu staat doet denken aan de vorige dagen van het internet. In de VS begon het met Compuserve, America Online en het open web. Die eerste twee hielpen je met toegang, inhoud en services. Als merk had je de keus om met alle 3 te werken of met 1. Zo is het nu ook voor voice.
Als je bedrijf nu wil beginnen doe dat met Amazon of Google, daar kan het nu mee. Blijf niet bij die keuze te lang stil staan. Begin met een korte designs sprint en maak prototypes om te testen. Dat de meest effectieve verkenning.
Op Alexa ontwikkel je als merk “Skills”. Dit zijn micro services die de gebruiker aan zet. Bij Google maak je een Action. Apple Homepod is nog niet open voor skills. De iPhone was in het begin ook gesloten. Ik verwacht dat dat snel zal veranderen.
Ontwikkelpartijen en tools zijn er klaar voor. De adoptie graad en de markt push van de grote drie (Amazon, Apple en Google) zorgen voor beweging en gebruikers. De digitale bureau’s, van de kleinere tot de die van de grote 5 zoals Accenture bieden services aan (disclaimer ik ben onderdeel van een onderneming die dat ook doet). Er zijn drag en drop tools beschikbaar zoals Sayspring om makkelijk zelf te beginnen en er zijn bedrijven die helpen met het doormeten van je Voice campagnes.
Nederland begint bijna. Amazon Alexa te koop in Nederland via Amazon DE of UK. Alleen praat het nog geen Nederlands. Google zal naar verwachting dit jaar met de Nederlandse taal op hun Home apparaten introduceren. De vertalers hebben ze afgelopen jaar al ingehuurd. Links om of rechts om, als we kijken naar wat er in de VS gebeurt dan, wanneer die apparaten in het Nederlands werken, zal het snel gaan. Mist het niet!
Maarten Lens-FitzGerald / 0646333308 / maarten@mooreams.com
Wil je meer weten of aan de slag? Neem contact op of vraag naar de Voice Prototype Workshop. Krijg inspiratie, business case en een prototype .